WERA on maailman kasvatustieteen tutkijoiden yhteisö
The World Education Research Association eli WERA on kansainvälinen organisaatio. joka yhdistää kasvatustieteen tutkijoita. Se on perustettu Yhdysvalloissa San Diegossa vuonna 2009. WERAn tarkoituksena on mm. tukea kasvatustieteen tutkimusta, tutkimuksen käytänteitä ja tutkimuspolitiikkaan.
WERA-konferenssi järjestettiin tällä kertaa Etelä-Afrikassa Kapkaupungissa teemalla: "Reimaging Worldwide Education Research". Konferensiin osallistui yli 400 tutkijaa ja opettajaa eri puolilta maailmaa.
Tällaisten konferenssien tarkoituksena on uuden tiedon saaminen esityksistä, muiden tutkijoiden ja opettajien tutkimushankkeisiin tutustuminen, mutta myös kollegojen ja ystävien tapaaminen. Tässä kuvassa Josef De Beer ja Elizabeth Henning, Josef on tällä hetkellä tutkimusprofessorina North Westin yliopistossa ja Elizabeth vetää varhaiskasvatuksen keskusta Johannesburgin yliopistossa. Josef oli aiemmin Johannesburgin yliopistossa ja veti mm. LUMA-opettajien täydennyskoulutushanketta, johon annoin oman panokseni aiemmalla käynnilläni vetämällä yhden seminaarin. Elizabeth on taas tuttu alakoulun opettajien opetuksen ja Johannesburgin yliopiston oman harjoittelukoulun (malli otettu Viikin normaalikoulun alakoulusta) kehittämis- ja tutkimushankkeiden tiimoilta.
Hieman kokemuksia Etelä-Afrikasta – rugby kansan yhdistäjänä
Puitteet konferenssille olivat mainiot, vaikka Etelä-Afrikassa oli ”talvi”, sää suosi meitä. Kapkaupunki sijoittuu vuoriston alle meren rannalle. Kaupunkia ympäröivä alue on kuuluisaa viinin viljelyaluetta. Konferenssin aikana oli mahdollisuus myös tutustua siihen. Kaupunkia ympäröivistä vuorista kuvassa ovat ”Pöytävuori” ja ”Pirun piikki”.
Etelä-Afrikassa urheilun saralta löytyy useita sellaisia lajeja, joita Suomessa harrastetaan hieman pienemmässä mittakaavassa. Yksi maan merkittävimmistä urheilulajeista, myös maan yhtenäistymisen näkökulmasta, on rugby. Vuonna 1995 maa voitti ensi kertaa Maailman cupin. Tuolloin maan presidentti Nelson Mandela antoi merkittävän tuen maansa joukkueelle (tästä on tehty elokuvakin, jossa Matt Damon esittää rugbyjoukkueen kapteenia). Etelä-Afrikka on voittanut Maailman cupin myös vuonna 2007.
Suomalaiset WERAssa – esityksiä ja postereita
Suomalaiset olivat melko suuressa roolissa WERA-konferenssissa. Konferenssia edeltävissä työpajoista eräs käsitteli Suomessakin tiedeopetuksen kehittämisessä roolia saanut PIRE-hanke. Itse konferenssissa yksi istunnoista käsitteli sitten tätä tutkimushanketta hyvin laajasti, niin tutkimusmenetelmien (mm. EMS), projektioppimisen lähtökohtien ja toteuttamisen näkökulmista. Professori Jari Lavosen posteriesitys tuki tätä istuntoa.
Saman PIRE-hankkeen tiimoilta oli myös allekirjoittaneen ja Aleksi Markkasen esitys, jossa hanketta lähestyttiin opettajan oman ammatillisen kehittymisen näkökulmasta.
Toinen istunto, jossa suomalaisilla oli iso rooli, käsitteli Johannesburgin yliopiston luokanopettajakoulutusta ja omaa harjoittelukoulua. Suomalaiset ovat aktiivisesti osallistuneet Johannesburgin yliopiston oman harjoittelukoulun rakentamiseen. Muutaman vuoden aikana on tehty useita työmatkoja sinne ja sieltä on ollut ryhmiä Suomessa. Tässä ollaan esittelemässä prosessia (varadekaani Nadine Petersen). Kuvan diassa näkyy molemmat harjoittelukoulut. Jari Lavonen puolestaan esitteli ryhmän (Jari Lavonen, Elizabeth Henning ja allekirjoittanut) ensimmäisen tutkimuksen tuloksia.
Lopuksi
Kansainvälinen konferenssi on aina monella tapaa monipuolinen tapahtuma, se on kohtaamisia ja verkostoitumista, uusia tuttavuuksia, oman osaamisensa esittämistä, muiden tutkimuksiin ja hankkeisiin tutustumista oman mielenkiinnon mukaan. Suosittelen kaikille opettajille johonkin konferenssiin osallistumista, se voimaannuttaa ja antaa uskoa siihen, että suomalainen OPE OSAA.
Ari Myllyviita
kemian ja matematiikan lehtori
Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu
Comments